Help een persoon in de Rouw (2):

Rouw is een proces die verder gaat lang nadat de begrafenis is afgelopen, en de bloemen en kaarten verstuurt worden. De tijd die iemand nodig heeft om te rouwen verschilt per persoon, maar over het algemeen kunt u aannemen dat rouw veel langer duurt dan u denkt. U vriend of collega of geliefde heeft u steun nodig, soms zelfs jarenlang.

*Blijf contact zoeken, ook na een lange tijd. Kom langs, stuur een kaart, of bel eens op. Uw steun is hard nodig, zeker maanden na de begrafenis, waarin de meeste mensen weer verder zijn gegaan met hun leven. Voor omstanders is de schok van het overlijden voorbij, voor de persoon in rouw begint het verwerken dan pas.

*Vel een oordeel na aanleiding van buitenkant. De persoon in rouw kan er prima uitzien, en het kan lijken of hij of zij het leven weer tegemoet treed met frisse moed. Maar vaak is dit slechts uiterlijk vertoon. Blijf daarom vragen of het gaat, en of er iets is dat u kunt doen.

*De pijn van het verlies zal misschien nooit volledig verdwijnen. Wees u er van bewust dat de persoon in rouw misschien nooit meer hetzelfde word. De pijn zal misschien minder worden, maar de droevigheid zal er altijd kunnen blijven.

*Blijf steun geven op belangrijke dagen. Sommige dagen van het jaar zijn nu eenmaal nog moeilijker, een groot voorbeeld zijn de feestdagen, maar natuurlijk ook verjaardagen van de overleden persoon kunnen er inhakken. Stuur een kaart op die dag, ga langs, of zoek op een andere manier contact. U steun zal zeker op die dagen extra nodig zijn (en gewaardeerd worden).

 

Reacties  

 
+1 #1 Birgit van Wetten 19-02-2014 21:09
Mijn oudste kleinzoon is verongelukt op 18 jarige leeftijd.
Mijn dochter en haar man zijn er kapot van. Ze hebben nog 2 kinderen van 14 en 16 jaar. Hoe kunnen we hen helpen met zoveel verdriet?
Er zijn geen pas klare oplossingen voor. Mijn man en ik weten dat we er voor hen moeten zijn maar....
Citeer
 

Plaats reactie

Wij stellen het zeer op prijs wanneer u een reactie achter wilt laten.
Wij wijzen u er echter op dat wij aanstootgevende reacties verwijderen, en dat wij links naar andere sites niet zonder overleg goed zullen keuren.


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken op deze site